Bývalého policajta z Popradu súdia za prijímanie úplatku

19.12.2006 Poprad

Banská Bystrica 19. decembra (TASR) - Na banskobystrickom pracovisku Špeciálneho súdu Pezinok sa dnes začalo hlavné pojednávanie s bývalým policajtom Branisl...
Banská Bystrica 19. decembra (TASR) - Na banskobystrickom pracovisku Špeciálneho súdu Pezinok sa dnes začalo hlavné pojednávanie s bývalým policajtom Branislavom P. z Popradu, obžalovaným zo spáchania trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody. Obžalovaný na jeho začiatku požiadal o vylúčenie novinárov, pretože podľa neho svojimi neobjektívnymi informáciami ovplyvnia svedkov. Samosudkyňa jeho žiadosti ako nedôvodnej nevyhovela.

Podľa obžaloby mal Branislav (29) koncom roku 2004 v Batizovciach kontrolovať vodiča osobného auta Škoda 120, ktoré nemalo evidenčné číslo. Policajt mu mal povedať, že ak dostane od neho štyritisíc korún, tak ho nebude riešiť v priestupkovom konaní. Neskôr mal od neho zobrať tisíc korún. V druhom prípade Branislav P. v auguste 2005 žiadal a prevzal dvetisíc korún od vodiča, ktorý spôsobil nehodu na lesnej ceste pri Svite. Vozidlo Škoda 100, ktoré riadil vinník havárie, bolo vyradené z cestnej premávky a tiež nemalo evidenčné číslo.
Branislav spáchanie oboch skutkov popiera a tvrdí, že sa ich nedopustil. Od vodičov úplatok nežiadal a z ich strany ide o pomstu. Prvý z nich ho chcel podplatiť tisíckorunáčkou, čo Branislav údajne aj oznámil operačnému dôstojníkovi. V druhom prípade pri dokumentovaní dopravnej nehody, keď vodiči sa na jej mieste dohodli na vyrovnaní škody, vraj zabudol riešiť jej vinníka, ktorý sa dopustil priestupku. Aj keď to mal urobiť bezodkladne, spomenul si na to až po mesiaci a chcel mu iba uložiť pokutu 2 tisíc korún.
Obžalovaného Branislava dnes policajti predviedli v putách, 11. decembra ho totiž so súhlasom popradského sudcu umiestnili vo vyšetrovacej väzbe. Vyšetrovateľ ho predtým obvinil zo spáchania trestného činu vydierania. Už pred niekoľkými rokmi odsúdil Branislava Vojenský obvodový súd v Prešove, trest má však zahladený.
V novembri špeciálny prokurátor obvinil Branislava P. za to, že mal prevziať ďalší úplatok v zatiaľ nezistenej sume. Od vodiča osobného auta Opel Astra po tom, ako pri jeho kontrole zistil, že mal pri dychovej skúške na alkohol približne 2,7 promile. Samosudkyňa tento návrh obžaloby spojila s predchádzajúcimi, avšak neprijala ho a stíhanie zastavila. Prokurátor voči jej verdiktu, podobne ako aj obžalovaný, podal sťažnosť. Rozhodne o nej Najvyšší súd SR.
Pojednávanie sa malo začať už 21. novembra. Vtedy však obžalovaný oznámil, že pôvodný advokát mu dal výpoveď a s ďalším novú dohodu písomne uzavrel len niekoľko hodín pred termínom pojednávania. Ten nemal čas spis si preštudovať tak, aby mohol klienta na súde zastupovať. Samosudkyňa preto určila nový termín a pre prípad, že by Branislavovi P. aj ďalší advokát krátko pred pojednávaním vypovedal dohodu o jeho zastupovaní, ustanovila náhradného obhajcu.
 

Vyberte región

mark